Pentru a obține acest tip de mochi, în amestecul de orez lipicios se adaugă pelin japonez (yomogi). Preparatul final are culoare verde și formă de floare, iar umplutura este din fasole roșie.
Acest mochi în formă de romb, asemănător cu un diamant (hishi), are trei straturi în culori diferite. Simbolizează fertilitatea și este preparat de Hina Matsuri sau Ziua fetelor, festival ce are loc pe 3 martie și care celebrează succesul și sănătatea fetelor.
Are forma unui semicerc și este compus dintr-un strat subțire de mochi alb translucid împăturit, în interiorul căruia se pune o bucată lungă de rădăcină de brusture și pastă de fasole roșie. Tradus din limba japoneză, cuvântul Hanabira inseamnă „petală de floare”.
Felii simple de mochi, tăiate în forme dreptunghiulare, și care se păstrează așa pentru a fi preparate la grătar sau adăugate în diverse feluri de mâncare. De exemplu, mochi poate fi folosit ca topping pentru supele Miso, Ozoni și Udon.
Mochi cu înghețată este unul dintre cele mai populare deserturi dulci ce implică mochi, însă acesta nu este un preparat tradițional japonez. Desertul constă într-o bilă de aluat de orez umplută cu înghețată în diverse arome – ceai verde, mango, căpșuni și vanilie.