Despre Mochi

Mochi este un preparat foarte versatil. De regulă, este consumat ca desert, având umpluturi și arome numeroase și variante. Totuși poate fi adăugat și în alte feluri de mâncare japoneză, chiar și sărate.

Mancarea perfecta pentru samuraii moderni

https://mochi.ro/wp-content/uploads/2022/11/inner_donuts_03.png

Mochi este unul dintre cele mai cunoscute dulciuri japoneze și reprezintă o prăjitură din orez ce datează încă din anul 794, fiind populară mai ales în rândul luptătorilor Samurai. Aceștia aveau nevoie de un aliment hrănitor care să le ofere sațietate pentru o perioadă lungă de timp, dar care să fie și ușor de transportat. În Japonia antică mochi era un considerat un aliment sacru care se consuma pentru a avea sănătate și noroc.

Între timp, mochi a devenit o parte importantă a Anului Nou Japonez, dar este consumat pe tot parcursul anului, fiind asociat cu diverse festivaluri și evenimente.

Mochi este preparat dintr-un orez lipicios, cu bob scurt, numit mochigome sau orez mochi. În mod tradițional, orezul este lăsat la înmuiat peste noapte, apoi este gătit la abur și, în final, este pasat sau „bătut” până capătă o consistență moale și lipicioasă, pasta obținută fiind numită mochi. Modalitatea mai ușoară și mai rapidă de a pregăti mochi implică folosirea de făină de orez glutinos în combinație cu apă și zahăr.

În aluatul obținut se pun diverse umpluturi dulci, acesta transformându-se într-un desert cu gust de orez și textură lipicioasă, elastică și moale, care trebuie mestecat cu grijă, întrucât poate fi ușor înecăcios.

Tipuri de Mochi

Acesta este cel mai comun tip de mochi, are o formă rotundă și este umplut cu o pastă de fasole roșie îndulcită și servit ca un desert rece. Poate fi umplut și cu o pastă din căpșuni (ichigo).

Servit într-o frunză de cireș murată, acest tip de mochi are aceeași formă rotundă și umplutură de pastă de fasole roșie, dar cu o textură nu la fel de netedă, deoarece conține și boabe de orez integral.

Consumat mai mult în vestul Japoniei, este făcut din amidon warabi, ce provine dintr-o specie de ferigă. Așadar, nu este preparat din orez, dar este considerat a fi mochi datorită texturii sale lipicioase. Este de obicei rulat în pudră de soia (kinako) și uneori stropit cu sirop de zahăr negru (kuromitsu).

Ohagi este de fapt un Daifuku mochi întors “pe dos”: bila de orez se află în interior, iar exteriorul este preparat dintr-o pastă de fasole roșie în care sunt adăugate și bucăți mici de fasole. Acest tip de mochi este numit botamochi primăvara și ohagi toamna.

Acest tip de mochi este preparat din amidonul plantei cu numele de Săgeată japoneză și este un desert foarte popular pe timp de vara. Are aceeași umplutură de fasole roșie îndulcită și poate fi acoperit cu o pastă de fasole roșie îndulcită.

Pentru a obține acest tip de mochi, în amestecul de orez lipicios se adaugă pelin japonez (yomogi). Preparatul final are culoare verde și formă de floare, iar umplutura este din fasole roșie.

Acest mochi în formă de romb, asemănător cu un diamant (hishi), are trei straturi în culori diferite. Simbolizează fertilitatea și este preparat de Hina Matsuri sau Ziua fetelor, festival ce are loc pe 3 martie și care celebrează succesul și sănătatea fetelor.

Are forma unui semicerc și este compus dintr-un strat subțire de mochi alb translucid împăturit, în interiorul căruia se pune o bucată lungă de rădăcină de brusture și pastă de fasole roșie. Tradus din limba japoneză, cuvântul Hanabira inseamnă „petală de floare”.

Felii simple de mochi, tăiate în forme dreptunghiulare, și care se păstrează așa pentru a fi preparate la grătar sau adăugate în diverse feluri de mâncare. De exemplu, mochi poate fi folosit ca topping pentru supele Miso, Ozoni și Udon.

Mochi cu înghețată este unul dintre cele mai populare deserturi dulci ce implică mochi, însă acesta nu este un preparat tradițional japonez. Desertul constă într-o bilă de aluat de orez umplută cu înghețată în diverse arome – ceai verde, mango, căpșuni și vanilie.

https://mochi.ro/wp-content/uploads/2022/11/1.jpg
https://mochi.ro/wp-content/uploads/2022/11/2.jpg
Sweet japanese mochi dessert on wooden table.
https://mochi.ro/wp-content/uploads/2022/11/8.jpg
Japanese dessert mochi with matcha green tea powder and cherry,     japanese tea ceremony
coconut mochi ice cream, japanese frozen mochi