Kuzumochi sunt mochi făcute doar cu pudră de amidon (numită kuzu), zahăr și apă. Textura este undeva între cea a gelatinei și a mochiului făcut din făină de orez – puțin elastică, dar nu prea lipicioasă. Kuzumochi este fără gluten (și deci vegan), iar în mod tradițional este servit rece, așa că reprezintă un desert interesant, potrivit pentru vara.
- Pentru a face siropul, se amestecă într-o cratiță mică la foc mediu 50ml apă cu zahărul brun. Se aduce compoziția la fierbere, amestecând constant cu o spatulă sau cu o lingură de lemn până când zahărul se dizolvă complet. Se lasă siropul să se răcească la temperatura camerei.
- Pentru a pregăti kuzumochi într-o cratiță mică la foc mediu, combinați kuzuko cu zahărul și 450ml de apă. Amestecați continuu cu o spatulă de cauciuc.
- Când amestecul începe să se îngroașe, cam în 3 minute, se reduce focul la minim și se continuă amestecarea până compoziția devine transparentă și se desprinde ușor de fundul cratiței (cam în încă 3 minute). Transferați compoziția într-o formă de sticlă pentru pâine sau un recipient similar și folosind o spatulă umedă, se netezește partea de sus a kuzumochi. Se lasă amestecul să se răcească în frigider timp de 1 oră.
- Peste o oră se scoate kuzumochi din recipient și se taie în cuburi de 2,5 cm. Se presară cu kinako și se stropește cu sirop de zahăr brun înainte de servire.
- 30g zahăr brun
- 90g amidon kuzu (kuzuko)
- 20g zahăr
- pudră kinako (făină de soia prăjită)
- 500ml apă