Kuzumochi

Kuzumochi sunt mochi făcute doar cu pudră de amidon (numită kuzu), zahăr și apă. Textura este undeva între cea a gelatinei și a mochiului făcut din făină de orez – puțin elastică, dar nu prea lipicioasă. Kuzumochi este fără gluten (și deci vegan), iar în mod tradițional este servit rece, așa că reprezintă un desert interesant, potrivit pentru vara.

  1. Pentru a face siropul, se amestecă într-o cratiță mică la foc mediu 50ml apă cu zahărul brun. Se aduce compoziția la fierbere, amestecând constant cu o spatulă sau cu o lingură de lemn până când zahărul se dizolvă complet. Se lasă siropul să se răcească la temperatura camerei.
  2. Pentru a pregăti kuzumochi într-o cratiță mică la foc mediu, combinați kuzuko cu zahărul și 450ml de apă. Amestecați continuu cu o spatulă de cauciuc.
  3. Când amestecul începe să se îngroașe, cam în 3 minute, se reduce focul la minim și se continuă amestecarea până compoziția devine transparentă și se desprinde ușor de fundul cratiței (cam în încă 3 minute). Transferați compoziția într-o formă de sticlă pentru pâine sau un recipient similar și folosind o spatulă umedă, se netezește partea de sus a kuzumochi. Se lasă amestecul să se răcească în frigider timp de 1 oră.
  4. Peste o oră se scoate kuzumochi din recipient și se taie în cuburi de 2,5 cm. Se presară cu kinako și se stropește cu sirop de zahăr brun înainte de servire.

  • 30g zahăr brun
  • 90g amidon kuzu (kuzuko)
  • 20g zahăr
  • pudră kinako (făină de soia prăjită)
  • 500ml apă